Innholdsmarkedsføring for nybegynnere

Av

Innholder affiliate-lenker

Du har nok hørt om innholdsmarkedsføring gjennom årene. Uttrykket har vært i omløp de siste 15 årene, men prinsippene for det går langt tilbake i tid. Så hva er innholdsmarkedsføring?

Kjernen i innholdsmarkedsføring handler om å kjenne igjen kraften til historiefortelling og verdien av å dele. Tenk på det som en samtale med dine kunder der du ikke direkte selger et produkt, men heller deler informasjon, ideer og inspirasjon som er relevant for dem.

Det er en fin måte å bygge relasjoner på, og ganske riktig, det kan føre til kunder som stoler på merkevaren din og er lojale over tid.

A laptop on a desk with a cup of coffee, surrounded by various marketing materials and a content calendar on the wall

Når du bruker innholdsmarkedsføring, tilbyr du kvalitetsinnhold som din målgruppe finner nyttig og interessant. Det kan være alt fra bloggposter, videoer og e-bøker, til infografikk og podcaster.

Hensikten? Å tiltrekke seg og engasjere et publikum, og til slutt, drive salg gjennom å etablere autoritet og ekspertise innenfor ditt felt.

Det vakre med denne tilnærmingen er at den føles mindre som en annonse og mer som en hjelpende hånd. Når du for eksempel lærer noe verdi gjennom en artikkel eller en hvordan-gjøre-det-video som du finner via et søk, har du allerede hatt en positiv opplevelse med firmaet som delte det innholdet med deg.

Dette er innholdsmarkedsføring i praksis, og det er grunnen til at det er så viktig i dagens digitale verden.

Grunnleggende om innholdsmarkedsføring

Tekstforfatter som skriver med fjærpenn. Tekstforfatting øker kundetilstrømmingen til bedrifter. Men hva er innholdsmarkedsføring og hvordan er det viktig for en tekstforfatter?

Innholdsmarkedsføring er mer enn bare blogging og sosiale medier. Det er en strategisk tilnærming fokusert på å skape og distribuere verdifullt og relevant innhold for å tiltrekke og engasjere en tydelig definert målgruppe.

Definisjon av innholdsmarkedsføring

Innholdsmarkedsføring er en metode du bruker for å engasjere og vokse publikum ved å dele artikler, videoer, podcasts og andre medier. Målet er å skape interesse for dine produkter eller tjenester og bygge tillit.

Ifølge eksperter, er det en strategi som fokuserer på å engasjere kunder og bygge langsiktige relasjoner ved å gi dem informasjon som er direkte relevant og verdifull uten å selge for hardt.

Hvorfor innholdsmarkedsføring er viktig

Årsaken til at innholdsmarkedsføring er så viktig, er fordi det har vist seg å gi stor verdi når det gjelder merkekjennskap, kundeforhold og til og med direkte salg. Det skaper en toveis samtale mellom deg og kundene dine, noe som er avgjørende for å forstå deres behov.

Innholdsmarkedsføring er ikke bare viktig for å skape salg, men også for å bygge relasjoner og et fellesskap rundt merkevaren din.

Strategi for innholdsmarkedsføring

For å lykkes med innholdsmarkedsføring er det avgjørende å ha en solid strategi. Strategien sørger for at du når ut til riktig publikum og oppnår dine mål.

Utvikling av en innholdsmarkedsføringsstrategi

Det første steget er å lage en omfattende plan for dine innholdsmarkedsføringsaktiviteter. Dette innebærer en grundig analyse av hva bedriften din står for, og hvilke ressurser du har tilgjengelig.

Du bør fastsette tydelige mål for hva du ønsker å oppnå, og utføre en konkurrentanalyse for å forstå markedet. Utgangspunktet for din strategi skal alltid være dine kunders behov og hvordan innholdet kan tilføre verdi for dem.

Målsetting og målgruppe

Definer klare og målbare mål for din innholdsmarkedsføring. Er målet å øke merkevarebevisstheten, generere leads, eller bygge kundeforhold? For å oppnå disse målene, må du ha en dyptgående forståelse av din målgruppe.

Hvem er de, hva interesserer dem, og hvordan foretrekker de å konsumere innhold? Dette gir retning til innholdet du skaper og hjelper med å personalisere kommunikasjonen.

Innholdstyper og kanalvalg

Innhold kommer i mange former, som blogginnlegg, videoer, infografikker og mer. Vurder hvilke innholdstyper som best kan formidle ditt budskap og engasjere din målgruppe. Samtidig er det viktig å velge riktige kanaler for distribusjon.

Det kan være sosiale medier, e-postmarkedsføring, eller din egen nettside. Valget skal alltid være basert på hvor din målgruppe finner sin informasjon og bruker sin tid.

Innholdsproduksjon

A cozy cafe with a chalkboard menu, steaming mugs, and a stack of books, surrounded by people chatting and enjoying the atmosphere

Innholdsproduksjon er kjernen i innholdsmarkedsføring. Det er her du skaper verdi for målgruppen din gjennom relevant og engasjerende materiale.

Skriving av engasjerende innhold

Å skrive engasjerende innhold betyr å treffsikkert formidle ditt budskap på en måte som fanger og holder på leserens interesse. Det starter med å forstå din målgruppe og hva de søker etter. Eksempler inkluderer:

 • Blogginnlegg: Informativt og verdifullt, hjelper leseren med å løse problemer.
 • E-bøker og guider: Dyptgående informasjon som bygger autoritet og ekspertise.
 • Nyhetsbrev: Holder leseren oppdatert og engasjert med jevnlig infusjon av nytt og relevant innhold.

Ved å bruke en tone som er vennlig og utdannende, kan du knytte sterke bånd til de som leser teksten din.

Multimedieinnhold og format

Variert multimedieinnhold øker engasjementet og gir leseren flere måter å fordype seg i materialet ditt. Tenk på:

 • Videoer: Demonstrerer produkter, tjenester eller gir «hvordan gjøre» veiledninger.
 • Infografikk: Presenterer kompleks informasjon eller data på visuelt tiltalende måter.
 • Podcaster: Fører samtaler og intervjuer som engasjerer lytteren gjennom lydformat.

Hver type innhold kan tilpasses for å møte de spesifikke behovene til din målgruppe, samtidig som det styrker din merkevarens stemme og personlighet.

SEO og innholdsmarkedsføring

Person som holder i et forstørrelsesglass med ordet SEO inni.

Når du driver med innholdsmarkedsføring, er det essensielt å forstå hvordan søkemotoroptimalisering (SEO) kan forbedre synligheten av ditt innhold på nett. Ved å bruke SEO-prinsipper kan du sikre at målgruppen din finner frem til ditt innhold akkurat når de trenger det.

Søkeordforskning

For å treffe målgruppen din, må du først og fremst vite hva de ser etter. Søkeordforskning hjelper deg med å finne de ordene og frasene folk bruker i søkemotorer når de søker etter informasjon relatert til ditt felt eller dine produkter. Du kan bruke gratis verktøy som Google Keyword Planner til å starte med søkeordforskning.

 • Lag en liste over relevante søkeord
 • Vurder konkurransen for hvert søkeord
 • Identifiser søkeord med høy søkevolum, men lav konkurranse

Optimalisering for søkemotorer

Når du har en liste med nøkkelord, er tiden inne for å integrere dem i ditt nettinnhold. Husk at kvaliteten på innholdet er like viktig som nøkkelordene selv, da søkemotorer prioriterer innhold som engasjerer og beholder leseren over tid.

 1. Titteltagger: Bruk nøkkelordet i titteltaggen på siden eller innlegget ditt.
 2. Metabeskrivelser: Skriv en kort og fengende beskrivelse, inkluder nøkkelord.
 3. Innhold: Jobb nøkkelordene naturlig inn i tekst, overskrifter, og mellomtitler.
 4. Alt-tekst: Beskriv bilder og videoer ved å benytte nøkkelord i alt-teksten, som kan hjelpe med synligheten i bildesøk.
 5. Internlenking: Lenk til relaterte innlegg eller sider på nettstedet ditt.

Husk at selve søkemotoroptimaliseringen er en løpende prosess, hvor du kontinuerlig må oppdatere og tilpasse innholdet ditt for å holde tritt med endringer i søkemotorenes algoritmer.

Distribusjon og promotering av innhold

A hand holding a megaphone, surrounded by various media platforms and channels, with content flowing out and reaching a diverse audience

Når du har skapt ditt innhold, er neste steg å få det ut til publikum. Dette krever strategisk distribusjon og kreative promoteringstiltak for maksimal rekkevidde.

Sosiale medier og deling

Sosiale medier er en kraftfull kanal for å spre innhold raskt og effektivt. Du kan utnytte plattformer som Facebook, Instagram, og LinkedIn til å bygge relasjoner med ditt publikum.

Ved å poste regelmessig og engasjere med følgerne dine, skaper du et samfunn som kan hjelpe til med å dele og forsterke ditt budskap.

E-postmarkedsføring og nyhetsbrev

E-postmarkedsføring er en personlig måte å nå dine abonnenter. Ved å sende ut nyhetsbrev som inneholder verdifulle tips eller eksklusive tilbud, kan du opprettholde kontakten og bygge lojalitet.

Distribusjon av innhold via e-post er omtalt i SEO-blogg, der de fremhever viktigheten av å nå ut til riktig publikum med tilpasset innhold.

Måling og analyse av innhold

A person measuring and analyzing content for content marketing

Når du jobber med innholdsmarkedsføring, er det viktig å følge med på hvordan innholdet blir mottatt av lesere.

Dette gjør du ved å måle og analysere innholdet ditt. Det er her verktøy for sporing og analyse blir uunnværlige, og hvor du må være klar for å justere strategien basert på de innsikter du henter inn.

Verktøy for sporing og analyse

Det finnes mange verktøy som kan hjelpe deg med å spore hvordan innholdet ditt presterer. Google Analytics er et populært valg, og kan gi deg dyptgående informasjon om trafikk, brukeratferd og konverteringsrater. Et annet verktøy er Fathom Analytics, som er personvern-vennlig og samler ikke unødvendig mye personlie opplysninger fra dine besøkere.

 • Google Analytics: Gir innsikt i trafikk, brukeratferd, og konverteringer.
 • Fathom Analytics: GDPR-vennlig og etisk sporing.

Disse verktøyene lar deg se hvilket innhold som genererer engasjement, og hvilke sider som presterer best slik at du kan produsere mer av det innholdet som treffer målgruppen din.

Justering basert på innsikt

Når du har innsikt fra analysene dine, er det viktig å justere innholdet basert på hva du har lært. Hvis en bestemt type artikkel resulterer i høy brukerengasjement, for eksempel, kan det være smart å skape mer lignende innhold.

Vær rask til å reagere på dataene og vær ikke redd for å eksperimentere for å finne den beste måten å nå målgruppen din på.

Det er også viktig å evaluere nøkkelord og SEO-praksiser opp mot analysene for å optimalisere synligheten i søkemotorer. Ved å hele tiden tilpasse og forbedre, sikrer du at innholdsmarkedsføringsstrategien din forblir relevant og effektiv.

Trender og fremtid innen innholdsmarkedsføring

A futuristic cityscape with digital billboards showcasing content marketing trends and future concepts

I takt med at digitaliseringen skrider frem, endrer innholdsmarkedsføring seg også. For å holde tritt med endringene, er det viktig å forstå de nyeste trendene og hva fremtiden kan bringe.

Innovasjon i innholdsmarkedsføring

Digitaliseringen har ført til en eksplosjon av innovative tilnærminger til innholdsmarkedsføring. For eksempel ser man en økning i bruk av kunstig intelligens for å personalisere innhold.

Slike teknologier tillater bedrifter å automatisk tilpasse innhold basert på brukerens atferd og preferanser, noe som gir en mer målrettet og engasjerende opplevelse.

En annen innovativ tilnærming er bruk av augmented reality (AR) og virtual reality (VR) som gir brukeren en helt ny dimensjon av interaktivitet og nedsenking.

Betydningen av video og live-innhold

Videoinnhold fortsetter å være en hjørnestein i innholdsmarkedsføringen, og dessuten er live-innhold på plattformer som YouTube, Instagram, og TikTok blitt uunnværlig. Det skaper umiddelbarhet og autentisitet, og engasjerer publikum i sanntid.

Statistikk viser at videoer har høyere engasjement enn andre innholdsformer, og bruk av live-streaming har vist seg å bygge sterkere forbindelser mellom merker og deres publikum.

Ved å integrere video og live-innhold i din markedsføringsstrategi, kan du øke både rekkevidde og engasjement blant målgruppen din.