person holding paper plane

Din guide til å starte med e-postmarkedsføring

Av

Innholder affiliate-lenker

Når du vil øke salget og kundelojaliteten, kan e-postmarkedsføring være en effektiv måte å nå ut til dine kunder på. Med en god e-postmarkedsføringsstrategi kan du øke trafikken til nettstedet ditt, bygge merkevarebevissthet og øke konverteringsraten. Men hvordan starter du med e-postmarkedsføring, og hva er de beste praksisene for å lykkes?

Først og fremst er det viktig å ha et klart mål for din e-postmarkedsføring. Hva ønsker du å oppnå med kampanjen din? Er det å øke salget av et bestemt produkt, eller ønsker du å øke antall abonnenter på nyhetsbrevet ditt? Når du har definert målet ditt, kan du begynne å utvikle en strategi som vil hjelpe deg å nå det.

En av de viktigste faktorene for å lykkes med e-postmarkedsføring er å bygge en kvalitetsliste over mottakere. Dette betyr å samle inn e-postadresser fra personer som allerede er interessert i merkevaren din og har gitt samtykke til å motta e-post fra deg. Du kan samle inn e-postadresser gjennom påmeldingsskjema på nettstedet ditt, eller ved å tilby en gratis ressurs i bytte mot en e-postadresse. Når du har bygget opp en liste over kvalitetsmottakere, kan du begynne å sende ut e-poster som vil engasjere og konvertere dine abonnenter.

Grunnleggende Om E-Postmarkedsføring

Hvis du vil nå ut til kundene dine på en effektiv måte, er e-postmarkedsføring en av de beste metodene. E-postmarkedsføring er en markedsføringsmetode der du kommuniserer med leads og kunder via e-post. Vanlig e-postmarkedsføring inkluderer nyhetsbrev, promoteringskampanjer og oppdateringer om arrangementer.

For å lykkes med e-postmarkedsføring, er det viktig å ha en strategi på plass. Du bør ha en klar idé om hva du ønsker å oppnå med kampanjen din, og hvem som er målgruppen din. Det er også viktig å tenke på hvordan du kan skille deg ut fra andre e-poster i mottakerens innboks.

En annen viktig faktor i e-postmarkedsføring er å ha en god liste over mottakere. Du bør samle inn e-postadresser fra potensielle kunder og eksisterende kunder på en lovlig måte. Det er også viktig å sørge for at du har tillatelse fra mottakerne til å sende dem e-post.

Når du har en god liste over mottakere og en klar strategi på plass, kan du begynne å utforme kampanjen din. Det er viktig å tenke på hvordan du kan lage en kampanje som er relevant og interessant for mottakerne dine. Du bør også sørge for at kampanjen er visuelt tiltalende og enkel å lese.

Til slutt, når du har sendt ut kampanjen din, er det viktig å analysere resultatene. Du bør se på åpningsraten, klikkfrekvensen og konverteringsraten for å se om kampanjen din var vellykket eller ikke. Dette vil hjelpe deg med å forbedre fremtidige kampanjer og øke sjansene for suksess.

Opprette Din E-Postliste

En e-postliste er en samling av e-postadresser som du kan bruke til å sende ut nyhetsbrev, kampanjer og annen relevant informasjon til dine kunder eller potensielle kunder. Å ha en e-postliste er en viktig del av e-postmarkedsføring, og det er derfor viktig å vite hvordan du kan opprette din egen liste.

Samle inn e-postadresser

Først og fremst må du samle inn e-postadresser fra personer som ønsker å motta informasjon fra deg. Du kan samle inn e-postadresser fra dine eksisterende kunder, eller du kan tilby en gratis ressurs eller annen verdi for å få folk til å registrere seg på din liste. Her er noen måter du kan samle inn e-postadresser på:

  • Legg til et nyhetsbrev-skjema på nettsiden din, slik at folk kan registrere seg for å motta nyhetsbrevet ditt.
  • Tilby en gratis ressurs, som en e-bok eller et webinar, i bytte mot e-postadressen til personen som registrerer seg.
  • Legg til en påmeldingsboks på Facebook-siden din, slik at folk kan registrere seg for å motta nyhetsbrevet ditt.
  • Legg til en påmeldingsboks på slutten av blogginnleggene dine, slik at folk kan registrere seg for å motta oppdateringer fra deg.

Organisere din e-postliste

Når du har samlet inn e-postadresser, er det viktig å organisere dem på en måte som gjør det enkelt å sende ut kampanjer og nyhetsbrev. Du kan organisere din e-postliste ved å segmentere den etter interesseområde, kjøpshistorikk eller andre relevante faktorer. Dette vil gjøre det enklere å sende ut målrettede kampanjer til de riktige personene.

Hold listen din oppdatert

Det er viktig å holde din e-postliste oppdatert og rense den jevnlig. Fjern personer som ikke har åpnet e-postene dine på en stund, eller personer som har bedt om å bli fjernet fra listen din. Dette vil bidra til å holde listen din sunn og redusere sjansen for at e-postene dine blir markert som spam.

Opprette din egen e-postliste kan ta litt tid, men det er en viktig del av e-postmarkedsføring. Ved å samle inn e-postadresser fra personer som er interessert i din virksomhet, organisere listen din på en måte som gjør det enkelt å sende ut kampanjer og holde listen din oppdatert, vil du kunne sende ut målrettede kampanjer og nyhetsbrev som vil hjelpe deg med å nå dine forretningsmål.

Design Og Innhold I E-Post

Når du skal lage en e-postkampanje, er det viktig å tenke på både design og innhold. Det er viktig at e-posten ser innbydende ut og at innholdet er relevant og engasjerende for mottakeren.

Design

Designet på e-posten din bør være enkelt og oversiktlig. Unngå å bruke for mange farger og fonter, og bruk heller bilder og grafikk for å gjøre e-posten mer visuelt tiltalende. Husk at mange mottakere vil lese e-posten på mobilen, så sørg for at designet fungerer like godt på alle enheter.

Innhold

Innholdet i e-posten din bør være relevant og engasjerende for mottakeren. Det kan være en god idé å tilpasse innholdet basert på mottakerens interesser eller tidligere kjøp. Husk også å inkludere en tydelig CTA (Call-to-Action), slik at mottakeren vet hva de skal gjøre videre.

Bilder

Bilder kan være en effektiv måte å gjøre e-posten mer visuelt tiltalende, men husk at mange e-postklienter blokkerer bilder som standard. Sørg derfor for å inkludere alternativ tekst, slik at mottakeren får en forståelse av hva bildet viser selv om det ikke vises.

Tekst

Teksten i e-posten din bør være kort og konsis. Unngå å bruke for mange ord, og sørg for at teksten er lett å lese. Bruk gjerne punktlister eller nummererte lister for å gjøre teksten mer oversiktlig og lettlest.

Husk at både design og innhold er viktig for å få mottakeren til å åpne og lese e-posten din. Sørg for å bruke tid på begge deler for å øke sjansen for suksess.

Segmentering Og Målretting

Når du starter med e-postmarkedsføring, er det viktig å segmentere og målrette innholdet ditt for å øke effektiviteten. Segmentering betyr å dele listen din inn i mindre grupper, basert på spesifikke kriterier. Ved å segmentere listen din, kan du sende mer relevant innhold til de riktige personene, noe som kan øke åpnings- og klikkfrekvensene dine.

En av de viktigste faktorene å vurdere når du segmenterer listen din, er målgruppen din. Du må forstå hvem som er din ideelle kunde og hva som er deres behov og interesser. Du kan deretter segmentere listen din basert på disse faktorene. For eksempel kan du segmentere listen din basert på geografi, alder eller kjønn.

Når du har segmentert listen din, kan du begynne å målrette innholdet ditt. Dette betyr å tilpasse innholdet ditt til hver segmentert gruppe. For eksempel kan du tilpasse emnefeltene dine for å gjøre dem mer relevante for hver gruppe. Du kan også tilpasse selve innholdet, for eksempel ved å inkludere bilder eller lenker som er relevante for hver gruppe.

Husk at segmentering og målretting ikke bare handler om å øke åpnings- og klikkfrekvensene dine. Det handler også om å bygge tillit og engasjement med publikum ditt. Ved å sende relevant og verdifullt innhold, kan du øke sjansene for at mottakerne dine vil fortsette å åpne og lese e-postene dine i fremtiden.

I sum kan segmentering og målretting være en kritisk faktor for suksessen din med e-postmarkedsføring. Ved å segmentere listen din og tilpasse innholdet ditt, kan du øke effektiviteten og engasjementet ditt med publikum ditt.

Kampanje Og Strategi

Når du starter med e-postmarkedsføring, er det viktig å ha en klar kampanje og strategi på plass. En kampanje kan være en serie av e-poster som sendes ut over en bestemt tidsperiode, og strategien din bør være basert på målene du setter deg for kampanjen.

For å utarbeide en god kampanje og strategi, bør du først lage en plan. Planen bør inneholde følgende:

  • Mål: Sett klare mål for kampanjen din. Hva ønsker du å oppnå med e-postmarkedsføringen din?
  • Budskap: Definer hva du ønsker å formidle gjennom kampanjen din. Hva er hovedbudskapet, og hvordan vil du kommunisere dette til mottakerne?
  • Segmentering: Del opp e-postlisten din i segmenter basert på kriterier som geografi, kjønn, alder, interesseområder eller kjøpshistorikk. Dette vil gjøre det lettere å tilpasse budskapet og øke relevansen for mottakerne.
  • Frekvens: Bestem hvor ofte du ønsker å sende ut e-poster. Det er viktig å finne en balanse mellom å være tilstede og å ikke overøse mottakerne med for mange e-poster.
  • Timing: Velg tidspunktet for når du ønsker å sende ut e-postene. Dette kan avhenge av bransjen du opererer i og når det er mest sannsynlig at mottakerne vil åpne og lese e-postene dine.

Når du har utarbeidet planen din, kan du begynne å utvikle selve kampanjen. Det er viktig å ha et klart og tydelig budskap som treffer målgruppen din. Du bør også sørge for at e-postene dine er visuelt tiltalende og at de er optimalisert for mobil.

Husk at en god kampanje og strategi er ikke statisk, men bør justeres og optimaliseres underveis. Analyser resultatene av kampanjen din og gjør endringer der det er nødvendig for å oppnå bedre resultater.

Måling Og Optimalisering

Når du har sendt ut e-poster til abonnentene dine, er det viktig å måle resultatene for å optimalisere fremtidige kampanjer. Måling og optimalisering er en viktig del av e-postmarkedsføring, og det finnes flere metoder for å gjøre dette.

En av de viktigste målemetodene er ROI (Return on Investment). ROI viser hvor mye du har tjent i forhold til hvor mye du har investert i kampanjen din. Det kan være lurt å sette opp et mål for ROI før du starter kampanjen, slik at du kan måle suksessen din etterpå.

For å bevise effekten av e-postmarkedsføring kan du se på statistikken for åpne e-poster og klikkfrekvenser. Åpne e-poster viser hvor mange av abonnentene dine som faktisk åpnet e-posten din, mens klikkfrekvenser viser hvor mange som klikket på en lenke i e-posten din. Dette kan gi deg en indikasjon på hvor interessert abonnentene dine er i innholdet ditt.

For å trigge mottakerne til å åpne e-posten din kan du bruke en tydelig og konsis overskrift og en personlig avsender. Du kan også inkludere eksempler på innholdet ditt i e-posten, slik at mottakerne får en forhåndsvisning av hva de kan forvente seg.

Ved å måle og optimalisere kampanjene dine kan du forbedre resultatene og øke engasjementet fra abonnentene dine.

Automatisering Og Verktøy

Når du starter med e-postmarkedsføring, er det viktig å ha riktig verktøy for å automatisere prosessen. Automatisering kan hjelpe deg med å spare tid og øke effektiviteten. Det finnes mange verktøy tilgjengelig på markedet som kan hjelpe deg med automatisering av e-postmarkedsføring.

Vår anbefaling er ConvertKit eller Systeme, fordi de er lette å komme i gang med men har alle kraftfulle automatiseringsverktøy du kan ha behov for etter hvert. Både ConvertKit og Systeme lar deg opprette målrettede e-postkampanjer, og du kan også spore resultatene av kampanjene dine. Prisen blandt de bedre på markedet – sett til hva du får.

Mailchimp er et annet populær e-postmarkedsføringsverktøy på markedet. Det er enkelt å bruke og har mange funksjoner som kan hjelpe deg med å automatisere e-postmarkedsføringen din. Som med ConvertKit og Systeme kan du opprette målrettede e-postkampanjer med Mailchimp. Det er muligens noe du blir vant til, men måten Mailchimp legger opp «takk»-sider og lignende kan virke forvirrende. Også kampanjer er noe klumsete å sette opp i sammenligning med ConvertKit eller Systeme.

Når du velger et verktøy for e-postmarkedsføring, er det viktig å velge en som passer dine behov og budsjett. Det er også viktig å sørge for at verktøyet du velger, er enkelt å bruke og har alle funksjonene du trenger for å automatisere e-postmarkedsføringen din.

Regler Og Lovgivning

Når du starter med e-postmarkedsføring, er det viktig å følge reglene og lovverket som gjelder for å unngå å bryte personvernregler og markedsføringsloven. Her er noen viktige punkter du bør være klar over:

GDPR

GDPR (General Data Protection Regulation) er en personvernforordning som gjelder for alle bedrifter som behandler personopplysninger om EU-borgere. Det er viktig å følge GDPR-reglene når du samler inn og bruker e-postadresser til markedsføring. Du må ha tillatelse fra mottakeren for å kunne sende e-postmarkedsføring, og du må gi klare og tydelige opplysninger om hvordan du vil bruke e-postadressen.

Tillatelse

Når du samler inn e-postadresser til markedsføring, må du ha tillatelse fra mottakeren. Dette betyr at du må få samtykke fra personen før du kan sende e-postmarkedsføring til dem. Samtykket må være frivillig, informert, og spesifikt. Du må også gi mottakeren muligheten til å melde seg av listen når som helst.

Markedsføringsloven

Markedsføringsloven har regler for all markedsføring, inkludert e-postmarkedsføring. Det er viktig å følge loven for å unngå å bryte reglene. Du kan ikke sende e-postmarkedsføring til personer som ikke har gitt tillatelse, og du kan ikke sende e-postmarkedsføring som er villedende eller falsk. E-posten du sender ut skal være tydelig merket med at den er rettet mot bedriften, og du må markedsføre produkter og tjenester som er lovlig i Norge og som ikke kan fornærme noen.

Det er viktig å følge reglene og lovverket når du starter med e-postmarkedsføring. Ved å følge reglene, kan du sikre at du ikke bryter personvernregler og markedsføringsloven, og at du opprettholder et godt forhold til kundene dine.

Ofte stilte spørsmål

Hvordan lage en effektiv e-postkampanje?

For å lage en effektiv e-postkampanje, må du først og fremst ha en klar målsetning. Deretter bør du segmentere målgruppen din og tilpasse innholdet i e-postene til hver enkelt gruppe. Videre bør du velge en god emnelinje som fanger mottakerens oppmerksomhet og skaper interesse. Sørg også for å inkludere en tydelig CTA (call-to-action) som oppfordrer mottakeren til å utføre en ønsket handling. Til slutt bør du optimalisere utsendelsen av e-postene dine ved å teste ulike tidspunkter og frekvenser.

Hvordan velge riktig e-postmarkedsføringsverktøy?

Det finnes mange ulike e-postmarkedsføringsverktøy på markedet, og det kan være vanskelig å velge det riktige. Du bør først og fremst vurdere hvilke funksjoner og verktøy som er viktigst for deg og din virksomhet. Deretter bør du se på prisnivået og sammenligne ulike tilbud. Det kan også være lurt å lese anmeldelser og erfaringer fra andre brukere før du tar en endelig beslutning.

Hvordan bygge en e-postliste?

For å bygge en e-postliste kan du tilby noe av verdi til potensielle abonnenter, for eksempel en gratis guide, rabatt eller nyhetsbrev. Du kan også samle inn e-postadresser gjennom konkurranser eller arrangementer. Det er viktig å huske på at du må ha tillatelse fra mottakeren for å sende e-poster til dem, så sørg for å inkludere en tydelig samtykkeerklæring på skjemaet ditt.

Hvordan skrive engasjerende e-poster?

For å skrive engasjerende e-poster bør du først og fremst ha en klar målsetning og tilpasse innholdet til mottakerens behov og interesser. Videre bør du bruke en personlig og relevant tone, og inkludere bilder og videoer for å gjøre e-posten mer visuelt appellerende. Sørg også for å inkludere en tydelig CTA som oppfordrer mottakeren til å utføre en ønsket handling.

Hvordan måle suksessen til en e-postkampanje?

For å måle suksessen til en e-postkampanje kan du se på ulike KPI-er (Key Performance Indicators), for eksempel åpningsrate, klikkrate, konverteringsrate og avmeldingsrate. Du bør også se på om kampanjen har ført til ønsket handling, for eksempel økt salg eller flere påmeldinger til arrangementer. Det kan også være lurt å sammenligne resultatene med tidligere kampanjer og med bransjestandarder.

Hva er de vanligste feilene å unngå i e-postmarkedsføring?

Noen vanlige feil å unngå i e-postmarkedsføring inkluderer å sende for mange e-poster, ikke tilpasse innholdet til målgruppen, bruke en kjedelig eller misvisende overskrift, ikke inkludere en tydelig CTA, og ikke teste ulike elementer i kampanjen. Det er også viktig å sørge for at e-postene dine er GDPR-kompatible og at du har tillatelse fra mottakeren til å sende dem e-poster.