Få folk til å klikke med effektive CTA-knapper

Av

Klar for å forvandle besøkende på nettsiden din til ivrige kunder som trykker på kjøpknappene dine som om de var de siste kanelbollene på bakeriutsalget? Det starter med effektive CTA-knapper, altså «Call to Action»-knapper, som ikke bare blinker «klikk på meg» med neonfarger, men som faktisk får folk til å føle at de går glipp av århundrets mulighet hvis de ikke følger din oppfordring.

Tenk på CTA-knappen din som den mest pratsomme selgeren i butikken. Den må være fristende, overbevisende, og helst litt festlig. Det er tross alt fest i kassaapparatet hver gang noen trykker på den!

Men hvordan får du din CTA til å skinne som nordlyset en klar vinternatt?

Det handler om å finne de riktige ordene, fargene, og plasseringen som får akkurat din målgruppe til å danse mot kjøp-knappen med lommeboken i hånden.

Kunsten å skrive effektive CTA-knapper

Å meisle ut effektive CTA-knapper som faktisk får folk til å klikke er litt som å være en ordets tryllekunstner. Først og fremst, gjør det enkelt; tross alt, trenger du ikke å være et geni for å forstå en knapp som sier «Kjøp nå!», «Book nå», «Registrer deg». Ikke sant?

En god CTA skal være like lettforståelig som å finne veien til kjøleskapet i mørket når du er hjemme og sulten.

Du kan også få litt leken og gå for en «mykere» tilnærming. Tenk «Finn ut mer» i stedet for «Gjør dette nå!» Det høres hyggeligere ut, ikke sant?

Denne mykere type av CTA-knapper kan være effektive til tider. Det kommer an på din posisjonering og din tone ellers på siden, og hva slags målgruppe du prøver å nå.

Pass bare på at du ikke er så vag at brukerne dine ender opp med å skrape hodet i forvirring – du vil ikke virke som en som ikke kan sitt eget spill.

La oss ta en titt på din CTA-overbevisningsverktøykasse:

 • Verbet er VIP-en: Kort, kraftfull, og til poenget. «Kjøp«, «Registrer deg«, «Last ned
 • Lek med følelser: Folk elsker å føle seg spesielle. Prøv «Bli med i vår eksklusive klubb!«. Kjenner du den gode viben?

Her er en kjapp huskeliste for teksten din:

 1. Vær direkte: Hva vil du at leseren skal gjøre? Si det høyt.
 2. Skap følelser: Berør deres hjerte med en liten dash av drama.
 3. Test forskjellige CTA-er: Ikke vær redd for å eksperimentere. Mer moro!

En effektiv CTA-knapp bygges selvfølgelig opp av innholdet rundt knappen.

Men effektive CTA-knapper får dine potensielle kunder til å tenke «Herregud, ja!» og ikke «Hmm, vetkje, kanskje?»

Så sett på deg din mageplask-bestandige badebukse og dykk inn i den svarte kunsten av CTA-skriving – med et smil, selvsagt. Du må jo ha det gøy på veien til suksess.

Design som fanger oppmerksomheten

Åh, se der! Du ønsker at de som besøker nettsiden din skal stoppe opp og stirre, ikke sant? Vel, la oss snakke om hvordan vi kan gjøre CTA-knappene dine uimotståelige med et design som praktisk talt roper «Klikk på meg!»

Kontraster og knapphet

Kontraster? Ja, du vil ha CTA-knapper som står ut som en elefant i et akvarium. Bruk kontrastfarger som bryter med resten av nettsidens fargepalett for å sikre at knappen din er den første tingen brukerne legger merke til. Det er som å ha en neonrosa knapp på en dypblå bakgrunn – det er umulig å ignorere, selv om du prøver.

Når det gjelder knapphet, tenk som en minimalist. Du vet, mindre er mer og alt det der. En ren og klar CTA-knapp er som en blank tallerken på en buffet – den inviterer deg til å legge til handlingen på siden din uten for mye fuzz.

Typografi og fargevalg

La oss snakke om typografi. Velg en font som er som smilet til en valp: vanskelig å over se og lett å like. Du vil at dine besøkende skal kunne lese CTA-knappen din raskere enn de kan si «Skal vi ta en kaffe eller?».

Og husk på fargevalget. Det er som krydderet i enhver CTA-gryte. Du vil ikke drukne dine besøkende i koriander, så velg fargevalg som komplementerer dine kontraster og skaper en visuell harmoni. Tenk på det som å matche skoene til beltet – det skal se planlagt ut, og mest av alt, gi mening for sluttbrukeren som skal ta handlingen din.

Konverteringsstrategier og plassering

Velg blant de beste SEO-verktøyene til din WordPress-nettside.

Effektive CTA-knapper er som god saus på en burger – de kan forandre en helt grei opplevelse til en som får deg til å gramse etter mer. Plasseringen av disse knappene kan være forskjellen på en high-five og en high ROI (return of investment).

CTA-er på landingssider

Landingssiden din er festens høydepunkt, og CTA-knappen er invitasjonen som får folk til å komme. Husk at CTA-en her bør være så fristende at besøkende lider av FOMO til de klikker på den. Plasser den over folden for å gi ditt verdiforslag; det er her konverteringsmagien starter.

CTA-er på blogginnlegg

Blogginnlegg er som en god bokklubb; de samler folk. Men for at dine lesere skal ta et steg videre og faktisk kjøpe det du selger, må du ha en CTA som peker dem i retning av salg. En smart praksis er å integrere CTA-knapper som flyter naturlig med innholdet – omtrent som en diskret servitør som viser hvor buffeten står.

CTA-er på produktsider

På produktsider har du publikums fulle oppmerksomhet, som en parkeringsplass ved en salgsautomat. De er der fordi de er i kjøpsmodus. Bruk CTA-er for å forsiktig navigere kunden gjennom kjøpsprosessen uten å være for påtrengende. Bakteppet her er åpenbart salg, så gjør CTA-en klar, konsis og umulig å ignorere – tenk en stor rød knapp som skriker «Kjøp nå!» (selv om vi vet du ikke ville brukt Comic Sans).

Å måle effekten av dine CTA-er

For å lage effektive CTA-knapper trenger du måle ogA/B-teste dine alternativer.

Så du tror du har opprettet verdens mest overbevisende CTA-knapp? Flott, men la oss se tallet! Uten å måle, vet du egentlig om den fungerer bedre enn en sokk som tilbyr stock tips?

A/B-testing og analyse

Når du A/B-tester dine CTA-knapper, har du engasjert deg i den edle sporten av datadrevet markedsføring. Kanskje du har sett en film om gladiatorkampene i gamle Roma?

Vel, A/B-testing er som å slippe to knapper løs i arenen og se hvilken som overlever. Du lager to varianter av din CTA, for eksempel «Kjøp nå» mot «Få tilbudet», og lar de konkurrere mot hverandre som reality TV-stjerner.

Bruk et verktøy som Google Analytics og hold et øye med ytelsesstatistikk – den med best konverteringsrate seiret.

 • Variante A: «Kjøp nå»
 • Variante B: «Få tilbudet»
 • Vinner: Den som gir mest klikk og konverteringer.

Konverteringsrater og lead nurturing

Å forstå konverteringsratene er som å være en detektiv. Hvis konverteringsraten din er lavere enn humoren i en dårlig vits, må du kanskje se over innholdet ditt. Og for ikke å glemme lead nurturing prosessen – det er her du og dine effektive CTA-knapper blir til en koselig, støttende leder som oppmuntrer potensielle kunder langs kundereisen.

Her er en enkel formel:

 • Besøkende klikk: Antall mennesker som klikker på din CTA.
 • Lead generert: Antall som slenger fra seg info etter klikket.
 • Konverteringsrate: (Lead generert ÷ Besøkende klikk) × 100.

Bruk denne dataen til å finjustere dit innhold, så effektive CTA-knapper er mer forførende enn sjokolade når du er på diett.

Her har du et eksempel:

 • Besøkende klikk: 200
 • Lead generert: 20
 • Konverteringsrate: (20 ÷ 200) × 100 = 10%

Ikke bare er disse tallene moro (hvis du er typen som synes tall er moro), men de er gull verdt for SEO-strategien din. Google elsker nettsider som brukerne også elsker, så finn de magiske ordene som gjør besøkende til leads og leads til kunder, og se rangeringen din stige som gjær i et varmt kjøkken.