Effektive Call-To-Actions er veiviseren dine kunder trenger

Av

Effektive Call-To-Actions (CTA-er), eller oppfordringer til handling, er som kompasset som leder en helt gjennom sin eventyrlige ferd. På din egen markedsføringsreise, er det CTA-ene som veileder kundene dine gjennom deres kjøpsreise, fra oppdagelsen av ditt merke til det endelige målet – et kjøp, en registrering eller en annen ønsket handling. Akkurat som en helt trenger veiledning på sin reise, trenger kundene dine klare signaler om hvilken sti de skal følge.

Tenk på ditt nettsted eller markedsføringskampanje som en fortelling hvor hvert element bidrar til det overordnede plottet. Din CTA er det avgjørende øyeblikket hvor kunden tar avgjørelsen som fører til handling. Det er her du, ved hjelp av overbevisende språk og design, inspirerer til engasjement. En vellykket CTA gjenspeiler en dyp forståelse av kundens behov og ønsker, og presenterer en klar løsning eller neste skritt som virker naturlig i deres historie.

For å virkelig engasjere dine kunder, må oppfordringene til handling være mer enn bare antydninger; de må resonere med dem på et emosjonelt nivå og gi verdi. Hver CTA bør speile kundens eget ønske om å nå sine mål – akkurat som enhver god mentor gjør for helten i en historie. Ved å skape denne forbindelsen kan du gjøre kundens reise gjennom din digitale verden både givende og minneverdig.

Grunnlaget for effektive call-to-actions

For å oppnå suksess med dine call-to-actions (CTA), kreves det en grundig forståelse av din målgruppe og et tydelig verdiforslag. Hver CTA er en viktig del av kundereisen, en invitasjon til å ta det neste steget på veien – din egen versjon av The Hero’s Journey.

Tilrettelegge for målgruppen

CTA-ene dine må resonere personlig med ditt publikum. Bruk data og statistikk for å forstå deres spesifikke behov og interesser. Jo mer presist du kan tilpasse CTA-ene til din målgruppe, desto større er sjansen for konverteringer.

 • Eksempel: Hvis du vet at målgruppen din verdsetter hastighet, kan en CTA som «Få det nå» være mer effektiv enn en mer generell «Kjøp her«.

Utvikling av tydelige verdiforslag

En tydelig verdiforslag gjør det tydelig hva fordelen vil være hvis de følger din oppfordring. Ditt verdiforslag bør skille seg ut, og umiddelbart gi svar på hva dine kunder vinner når de velger deg.

 • Liste over verdier:
  • Eksklusivitet: «Bli en del av eliten.»
  • Nysgjerrighet: «Oppdag hemmelighetene.»
  • Funksjonalitet: «Få mer med mindre anstrengelse.»

Bruk av sterke verb

Handlinger trigger handling, og sterke verb i dine CTA-er bidrar til å drive den handlingen. Du bør gi dine kunder aktive verb som får dem til å føle seg som hovedpersonen i deres eget eventyr.

 • Eksempel på verb:
  • Oppmuntre til handling: «Start din reise», «Ta kontroll», «Opplev forskjellen».
  • Skap et øyeblikk: «Føl spenningen», «Reis på oppdagelse».

Bruk disse byggesteinene for å skape CTA-er som ikke bare fanger oppmerksomheten, men som også får publikum til å føle at de er en aktiv deltaker i en historie som er større enn bare et klikk.

Design og plassering av CTA-knapper

Når du skaper en Call to Action-knapp, er det essensielt at design og plassering er nøye gjennomtenkt for å lede brukeren tydelig gjennom reisen på din nettside.

Synlighet og plassering

Din CTA-knapp trenger å være umiddelbart synlig på landingssider, helst «above the fold» som er den delen av nettstedet som vises uten å rulle. Tenk på den som din guide som leder brukeren hensiktsmessig gjennom siden. Gi knappen plass til å bli sedd, med mye «luft» rundt den, så den fanger kundens oppmerksomhet.

Designprinsipper for CTA-knapper

Designet av dine CTA-knapper er avgjørende for å tiltrekke seg og opprettholde interesse.

I tillegg til å gi den god plass, kan du bruke farger som står i kontrast til resten av siden for å sikre at de er blikkfang. Formen og størrelsen på knappen bør også være stor nok til å være klikkbar og tiltalende uten å være overveldende.

Eksempler på CTA-tekster og budskap

Når du lager effektive call-to-actions, er det helt essensielt at språket resonnerer med merkevaren din og motiverer mottakeren til å agere.

Vanlige CTA-eksempler

 • «Kjøp nå!» er en direkte og ofte brukt CTA som skaper en følelse av hastverk.
 • «Lær mer» engasjerer besøkende til å dykke dypere inn i hva du tilbyr.
 • «Registrer deg gratis» er et lokkemiddel for å få brukere til å starte en prøveperiode uten risiko.

Du vil ofte se at disse frasene er integrerte deler av en helhetlig markedsføringsstrategi som understøtter din heltinne- eller helt-reise, ved at de leder kunder gjennom kjøpsprosessen.

Tekstskriving og merkevare-stemme

Før du skriver din CTA, tenk nøye gjennom merkevarens stemme. Er tonen din formell eller uformell? Humoristisk eller alvorlig? Dette vil påvirke ordvalget ditt betydelig.

 • Gøy og vennlig: «Kom igang med festen – abonner nå!»
 • Serøs og informativ: «Oppdag mulighetene med vår inngående rapport.»

Hver CTA bør speile personligheten til merkevaren. Husk at måten du kommuniserer på kan være like avgjørende for suksess som selve budskapet.

Markedsføringsstrategier og CTA-optimalisering

Når du forbedrer din Call-To-Action (CTA), er det essensielt å forstå hvordan det påvirker kundereisen og endelig salg. Optimalisering av CTA-er er en viktig bestanddel for å øke engasjementet og konvertere besøkende til kunder.

A/B-testing for å finne effektive Call-To-Actions

A/B-testing, eller split-testing, gir deg mulighet til nøyaktig å måle hvilke CTA-er som fungerer best.

Start med å lage to versjoner av din CTA; endre kun ett element, for eksempel fargen eller teksten. Kjør disse to versjonene på tilfeldig utvalgte segmenter av din målgruppe gjennom din bloggpost eller e-postmarkedsføring.

Overvåk nøye hvilken versjon som genererer høyere klikk- og konverteringsrater. Bruk denne innsikten til å finjustere dine CTA-er ytterligere.

Integrering i markedsføringskampanjer

Din CTA skal ikke stå alene; den må integreres i alle aspekter av markedsføringskampanjene dine. Det innebærer en harmonisk tilnærming der CTA-en komplementerer innholdet og tiltaler mottakeren på et personlig nivå. For eksempel, i en e-postmarkedsføringskampanje, sørg for at CTA-en oppmuntrer mottakeren til å ta neste steg i «heltenes reise» – la dem føle seg som hovedpersonen i deres egen suksesshistorie ved å treffe riktig beslutning. Husk, hvert klikk er et steg nærmere et salg.

Øke klikkfrekvens og konvertering

Effektive call-to-actions får folk til ta neste steg i sin reise på vei mot å bli kunder.

For å styrke din digitale markedsføring, er det essensielt at du optimaliserer dine Call-To-Actions (CTA-er) for å øke klikkfrekvensen og konverteringene. Akkurat som i helterejser, er hver klikk en overgang, og det riktige presset kan forvandle besøkende til helter i egen forvandlingshistorie.

Opprette Urgency

Å skape en følelse av hastverk er en kraftig driver for handling. Besøkende som føler at de kan gå glipp av noe – såkalt Fear of Missing Out (FOMO) – er mer tilbøyelige til å agere umiddelbart. Her er noen måter å oppnå dette på:

 • Tidsbegrensede tilbud: Marker at tilbudet kun er tilgjengelig en kort periode.
 • Begrenset mengde: Informer om at det er et begrenset antall produkter eller tjenester igjen.
 • Hurtig-responsbonus: Tilby et tilleggsgode for de som reagerer innen en viss tid eller er blant de første som handler.

Bruk tydelige og handlingsinnkallende setninger som «Bestill nå – Tilbudet avsluttes snart!»

Bruk av referanser

Referanser kan fungere som en troverdig indikator for at andre har tatt reisen før dem og funnet verdi i det du tilbyr. Dette kan inkludere:

 • Kundeanmeldelser: Vis frem hva andre sier om produktet eller tjenesten din.
 • Sosiale delinger: Fremhev hvor mange ganger noe har blitt delt for å vise popularitet.
 • Tilfeller/Case: Presentere suksesshistorier eller case-studies.

Visuelle elementer som stjernerangeringer eller sosiale medier-knapper kan øke tilliten og oppmuntrer til klikk og konverteringer.

Effektive call-to-actions på ulike Plattformer

Et effektivt Call-to-Action (CTA) kan være helt avgjørende for å konvertere besøkende til handlinger, enten det er kjøp, deltakelse eller engasjement. Din bruk av CTA bør tilpasses den spesifikke plattformen for å maksimere effekten.

CTA-er for e-handel

Når du driver med e-handel, er det viktig å ha klare og overbevisende CTA-er. For eksempel, på produkt- og kassesider, bruk CTA-er som «Kjøp nå» eller «Legg til i handlekurven» for å drive brukerne gjennom kjøpsreisen. Det er som å lede dem på reisen mot skatten i deres eget eventyr.

CTA-er for sosiale medier

sosiale medier må dine CTA-er være engasjerende og handlingsorienterte for å skille seg ut i nyhetsfeeden. På plattformer som Instagram, bruk stories for å skape øyeblikkelig handling med sveip-opp CTA-er som «Kjøp nå» eller «Lær mer». Dette er din mulighet til å være mentor som viser vei i deres reise mot konvertering.

Innholdsmarkedsføring og CTA-er

Innen innholdsmarkedsføring kan CTA-er i blogginnlegg og e-poster oppfordre leserne til å ta neste steg på deres heltereise. Enten det er å abonnere på nyhetsbrevet med en «Bli Medlem»-knapp eller fremme nedlastbar innhold med «Last Ned Guide», hver CTA hjelper dem mot neste kapittel i deres opplevelse med ditt merke.

Psykologien bak handlinger og beslutninger

Når du utformer en effektiv Call-to-Action (CTA), er det avgjørende å forstå hvordan psykologi påvirker kundenes beslutninger og handlinger. Ved å gripe inn i beslutningsprosessen kan du i større grad motivere potensielle kunder til å gjennomføre et kjøp.

Benytte FOMO

FOMO, eller frykten for å gå glipp av noe, spiller kritisk på din kunds eventyrreise. Ved å bruke tids- eller plassbegrensede tilbud eller eksklusive muligheter, kan du dra nytte av dine kunders innebygde ønske om å ikke ville gå glipp av noe spesielt.

Si at du lanserer et nytt produkt; ved å fremheve at tilbudet er «kun tilgjengelig for de første 100 kundene,» kan kundene føle et større behov til å handle raskt.

Redusere beslutningstretthet

Dine kunder kan oppleve beslutningstretthet etter å ha blitt møtt med for mange valg eller kompliserte avgjørelser. Hjelp dem ved å forenkle valgprosessene og tilby klare, enkle alternativer.

For eksempel, istedenfor å liste en overflod av likeverdige produkter, fremhev en bestselger eller en «mest populær» valgmulighet. Dette kan gi kunden en følelse av tillit og letthet ved å følge en anbefalt reiserute, og dermed unngå beslutningstretthet.

Sammenfatning og beste praksis for CTA-er

Effektive Call-To-Actions er helt avgjørende for suksessen til din markedsføringsstrategi. De er din guide—din mentor på brukerens reise—som viser veien til neste skritt. For å skape en CTA som virkelig resonerer, må du følge noen beste praksiser:

 • Vær Konkret: Din CTA må fortelle brukeren nøyaktig hva de kan forvente. Hvis budskapet er klart, er det mer sannsynlig at brukeren vil ta steget videre.
 • Klarhet: Unngå tvetydigheter som kan forvirre. Din beskjed bør være så klar at den fremstår som den neste logiske skrittet i brukerens reise.
 • Enkelhet: Kompliserte CTA-er skaper beslutningsparalyse. Hold det enkelt slik at brukeren enkelt og raskt kan handle.
 • Fokuser på Verdi: Vis tydelig hvilken verdi brukeren vil få ved å følge din CTA. Hva er belønningen på denne etappen av reisen deres?

Beste praksis:

 1. Bruk handlingsorienterte verb
 2. Skap FOMO hvis det er passende
 3. Test forskjellige varianter
 4. Optimaliser med tanke på enhet og plattform
 5. Integrer visuelle elementer som skiller seg ut

Som en hjelpende hånd på brukerens reise, må din CTA veilede dem mot seier—enten det er et kjøp, nedlasting, eller en påmelding til et nyhetsbrev. Med dette som din kompassnål, er du godt på vei til å skape en CTA som ikke bare blir lagt merke til, men også som resulterer i handling.