En man sitter ved et skrivebord og skriver på en skrivemaskin. En illustrasjon av å drive med blogging for bedrift.

Blogging for bedrifter – fungerer det?

Av

Blogging er en fantastisk måte for bedrifter å knytte bånd med kunder og potensielle kunder på nettet. En blogg fungerer i praksis som en digital plattform der du som bedrift kan dele tanker, kunnskap, og nyheter som angår din bransje og virksomhet.

Det er en uformell måte å kommunisere på som kan hjelpe deg med å bygge merkevarens stemme og vise dypere innsikt i hva bedriften din står for.

Ved å dele relevant og verdifull informasjon, kan du etablere din bedrift som en troverdig kilde innen ditt fagfelt. Det er ikke bare en måte å vise din ekspertise på, men også en mulighet til å engasjere leserne dine og skape en dialog.

Dette kan føre til at kundene føler seg mer tilknyttet til virksomheten din, noe som kan være avgjørende for kundelojalitet i det lange løp.

Tenk på din bedriftsblogg som en hage – den trenger regelmessig pleie og relevant innhold for å vokse og tiltrekke seg besøkende.

Ved å forstå grunnleggende SEO-prinsipper og hvordan du kan optimere dine blogginnlegg, kan du øke synligheten din på nett og trekke til deg lesere som er interessert i akkurat det du har å tilby.

Og husk, en blogg trenger en personlig touch, så ikke vær redd for å la personligheten til bedriften skinne gjennom i hvert innlegg.

Planlegging av blogginnhold

Nøkkelen til å fange oppmerksomheten til dine lesere ligger i velplanlagt og målrettet blogginnhold. Klarhet rundt temaet og en strukturert planleggingsprosess vil lede veien til suksessfullt innhold.

Finne din nisje og hva du skal blogge om

For å engasjere leserne dine, må du først identifisere din nisje – det spesielle området hvor du har både kunnskap og interesse.

Et nisjetema kan være så spesifikt som norsk håndverksøl eller et bredere område som digital markedsføring for små bedrifter.

Ved å fokusere på ditt unike perspektiv, forbedrer du sjansene for å skape blogginnhold som resonnerer med dine lesere. Tenk på hva lesere og kunder spør om, hvilke problemer de har, og bruk dette for å finne frem til ditt tema.

 • Steg for å velge nisje og tema:
  • Kartlegg interesser og ekspertområder
  • Analyser hva leserne dine ser etter
  • Utforsk søkevolum og relevante nøkkelord
  • Konkurrentanalyse

Oppretting av innholdskalender

Med en klar nisje og emne fastslått, er det neste trinnet å lage en innholdskalender. Dette er din plan for skriving og publisering – et verktøy for å holde deg organisert og konsistent.

En innholdskalender omfatter alt fra blogginnlegg til artikler og kan inkludere viktige detaljer som publiseringsdato, tittel, SEO-optimalisering, og hvilket innhold som skal deles på sosiale medier.

Eksempel på en enkel innholdskalender:

DatoTittelNøkkelordStatus
20. mars5 Tips for Økologisk HagebrukØkologisk, TipsPlanlagt
27. marsModerne KomposteringsteknikkerKomposteringSkriver
3. aprilBevaring av biologisk mangfoldMangfoldTodo

Bruk kalenderen til å planlegge rundt viktige hendelser eller sesonger relatert til din nisje. Husk at høy kvalitet og relevans er viktigere enn frekvens – heller færre artikler av høy verdi enn mange med lite substans. En godt planlagt kalender sikrer at du er i takt med dine innholdsmarkedsføringsmål.

Opprette en blogg

Når du skal starte en blogg, er det viktig å velge riktig bloggingplattform som passer dine behov og evner. Utseendet på bloggen din spiller også en stor rolle, siden det er det besøkende møter først. Så la oss ta en titt på hvordan du kan komme i gang med blogging på en enkel og effektiv måte.

Velge en bloggingplattform

Det første steget i å opprette en blogg er å velge en bloggingplattform. WordPress er en av de mest populære og beste bloggingplattformene, kjent for sin fleksibilitet og det store utvalget av tilgjengelige temaer og tillegg.

Med WordPress kan du velge en gratis blogg på WordPress.com eller gå for en selvhosted løsning på WordPress.org, hvor du har full kontroll og eierskap til bloggen din.

 • Gratis blogg:

  • WordPress.com: Enkel å sette opp, du får en subdomene som «dittnavn.wordpress.com»
  • Begrensninger: Kan være mindre tilpasningsdyktig og har WordPress-branding. Ser ikke så proff ut som å ha sin egen nettside på eget domene.
 • Self-hosted WordPress:

  • WordPress.org: Krever en vertstjeneste og ditt eget domene
  • Fordeler: Full kontroll, tilgang til alle temaer og plugins. Du kan skreddersy en nettside med innebygd blogg, eller få det gjort for deg 😉

Bloggdesign og maler

Et tiltalende design er essensielt for å tiltrekke og beholde lesere. Designet bestemmes ofte av valget av et tema eller mal. På plattformer som WordPress finnes det tusenvis av tilgjengelige temaer, både gratis og premium-varianter, som du kan velge blant.

 • Valg av tema:

  • Tilpasning: Se etter temaer som er responsive og enkle å tilpasse, hvis du ikke skal skreddersy et tema.
  • Nisjespesifikke temaer: Noen temaer er designet spesielt for bedrifter, blogger eller porteføljer.
 • Designtips:

  • Farger og fonter: Velg farger og fonter som reflekterer merkevaren din.
  • Oversiktlig: Ha et rent og oversiktlig design som gjør det enkelt for besøkende å lese og navigere.

Markedsføring og SEO

SEO optimalisering gjennom et stort forstørrelsesglass.

I en verden hvor innhold er konge, er det essensielt å forstå hvordan du effektivt kan markedsføre din bedriftsblogg og optimalisere for søkemotorer.

Forståelse av SEO for bloggere

SEO, eller søkemotoroptimalisering, er prosessen med å tilpasse din blogg slik at den rangerer høyt på søkemotorer som Google.

Tenk på din blogg som en fiskerbutikk og Google som havet; uten riktig agn (nøkkelord) og fiskeutstyr (SEO teknikker), vil du ha vanskeligheter med å fange fisk (klikk og trafikk).

Start med on-page SEO, som inkluderer å optimalisere hvert enkelt blogginnlegg med relevante nøkkelord, skape engasjerende meta-beskrivelser, og benytte interne lenker for å knytte innholdet ditt sammen.

Bruk av sosiale medier

Når det gjelder sosiale medier, er det som en byfest hvor alle dine potensielle lesere sosialiserer. Del innleggene dine på plattformer som Facebook, Instagram og LinkedIn for å øke synligheten.

Husk å bruke relevante hashtags for å forbedre rekkevidden, og engasjer med dine følgere for å bygge relasjoner.

Interaksjon er nøkkelen: når noen kommenterer på et innlegg, sørg for at du svarer for å vise at du verdsetter deres engasjement.

Bygging av e-postliste

En e-postliste er som en skattekiste fylt med lojale lesere.

Ved å tilby noe av verdi i bytte mot deres e-postadresse, for eksempel en gratis e-bok eller rabattkode, kan du sikre at leserne dine kommer tilbake for mer.

Send ut regelmessige oppdateringer med teaser av ditt siste innhold for å drive trafikk tilbake til din URL.

Hver klikk teller, og ved å holde listen engasjert, sikrer du at din blogg fortsetter å vokse.

Monetisering og analyse

Før du dykker inn i bloggens verden, er det viktig å forstå grunnleggende om hvordan du kan tjene penger på din digitale plattform og hvordan analysere trafikken.

Dette vil hjelpe deg å optimalisere ditt innhold og forretningsstrategi.

Hvordan tjene penger på bloggen din

Å tjene penger på bloggen din kan være en fruktbar kilde til inntekt om du implementerer de riktige strategiene.

En vanlig metode er å inkludere affiliate-lenker i dine blogginnlegg.

Dette betyr at du legger inn lenker til produkter eller tjenester, og når dine lesere klikker på disse og gjør et kjøp, mottar du en kommisjon.

Et annet levedyktig alternativ er å selge dine egne tjenester eller produkter direkte fra bloggen.

Dette kan være e-bøker, online kurs, tjenester som konsultasjoner eller fysiske produkter relatert til bloggens tema.

 • Affiliate marketing:
  • Plassere affiliated lenker innen relevante artikler.
  • Velge produkter som harmonerer med ditt innholds tematikk.
 • Selge produkter eller tjenester:
  • Utvikle e-bøker eller kurs basert på din ekspertise.
  • Tilby konsultasjonstjenester eller spesialiserte produkter som appellerer til leserne dine.

Analyser trafikken for å spore fremgang

For å forbedre din blogg og fortsette å vokse, er det viktig å forstå din bloggs besøkende.

Bruk verktøy som Google Analytics eller Fathom Analytics for å spore hvor besøkende kommer fra, hva de gjør på siden din og hvor lenge de blir der.

Denne dataen kan hjelpe deg med å avgjøre hvilket innhold som fungerer best og hvordan du kan optimalisere brukeropplevelsen på din nettside.

 • Google Analytics:

  • Spore trafikkkilder, oppførsel og engasjement.
  • Forstå demografiske data om dine besøkende.
 • Fathom Analytics:

  • En privatlivsvennlig analytics plattform som gir deg innsikt uten å spore hver enkelt bruker.

Vedlikehold av blogg

A person maintaining a blog for a company, typing on a laptop with a company logo in the background. Blogging for bedrifter er viktigere enn de flesste tror.

Når du først har en blogg oppe og går, er det viktig å vedlikeholde den for å holde på leserne og styrke merkevarebyggingen din.

Dette innebærer mer enn å bare publisere nytt innhold; det krever også jevnlig interaksjon med publikum og oppdatering av eksisterende innhold.

Engasjement med leserne

Engasjere deg med leserne dine ved å svare på kommentarer og e-poster. Dette viser at du verdsetter dem og er villig til å delta i en dialog.

Del historier eller eksempler som gjør innholdet relaterbart og interessant, noe som oppmuntrer til tilbakemeldinger og samtale.

 • Tematikk: Velg temaer for dine innlegg som resonerer med leserne dine og holder dem engasjert.
 • Lesbarhet: Sørg for at teksten din er lett å lese ved å bruke avsnitt, mellomtitler og lister.
 • Interne lenker: Bind innholdet sammen med interne lenker som oppmuntrer leserne til å utforske andre relevante innlegg på bloggen din.

Oppdatering av eksisterende innhold

Regelmessige oppdateringer av eksisterende innhold kan gjenopplive gamle innlegg og forbedre SEO.

Benytt en innholdskalender for å ha oversikt over når og hva som skal oppdateres.

 • Innholdskalender: Organiser planene for publisering og oppdatering av innlegg med en kalender.
 • Skriftlig innhold: Gjennomgå og forfrisk dine innlegg med ny informasjon for å vise at din bedrift holder seg ajour.
 • Merkevarebygging: Ved å opprettholde en konsistent stil og tone i dine oppdateringer, styrker du bedriftens merkevare og tillit hos leserne.

Blogg som virkemiddel i bedriften

Når du tenker på blogg som et virkemiddel for din bedrift, så tenk på det som en levende samtale mellom deg og dine nåværende eller potensielle kunder.

En bedriftsblogg er ikke bare nyttig, den kan være avgjørende for å bygge og vedlikeholde bedriftens merkevare.

Forretninger opererer i et næringsliv som stadig er i forandring, og gjennom en blogg kan du posisjonere deg som en ekspert i din bransje.

 • Kunde innflytelse: Bloggen gir deg en direkte kanal til kundene.Du kan bruke blogginnlegg til å svare på vanlige spørsmål, demonstrere hvordan produktene eller tjenestene kan løse problemer, eller fortelle suksesshistorier som viser hvordan andre har hatt nytte av bedriften din.

 • Merkevare: Din blogg er en stemme som representerer virksomheten din og formidler dens verdier og personlighet. Dette humaniserer bedriften og kan bygge sterkere relasjoner med leserne.

For eksempler på virksomheter som har oppnådd suksess gjennom en bedriftsblogg, kan du se på hvordan Opus Consulting har nådd ut til nye kunder, eller hvordan DnB har blogget i mange år for å opprettholde og styrke forholdet til kundene.

Bruk av AI-teknologi kan også løfte bedriftens blogg til nye høyder.

AI kan hjelpe deg med å analysere leseratferd, optimere innhold for søkemotorer og til og med foreslå temaer som kan engasjere publikummet ditt.

Husk at det ikke bare handler om å selge et produkt eller en tjeneste, men om å tilby en verdi som gjør at folk ønsker å komme tilbake til bloggen din, og til slutt, til din bedrift.