Mobilvennlig nettside: Hvordan optimalisere for brukervennlighet

Av

Med stadig flere som bruker mobilen til å surfe på nettet, er det viktigere enn noen gang at din nettside er mobilvennlig. En mobilvennlig nettside er optimalisert for å fungere godt på lite format, ha rask lastetid og være enkel å navigere på, enten det er via en smarttelefon eller et nettbrett.

Dette sikrer at brukerne får en god opplevelse når de besøker din nettside, noe som øker sannsynligheten for at de vil bruke mer tid på siden og komme tilbake igjen.

Google verdsetter også mobilvennlighet høyt når de rangerer nettsteder i søkeresultatene, noe som betyr at en nettside som fungerer godt på mobil kan bidra til bedre søkemotoroptimalisering. Det er ikke lenger nok å ha en nettside som ser bra ut på en dataskjerm; nå må du sørge for at den også er tilpasset de små skjermene. Ved å ha en mobilvennlig nettside, møter du dine brukere der de er – på farten.

For å oppnå dette er det flere tekniske og designmessige aspekter du må ta hensyn til. Fra enkelhet i design til hurtige responstider, det å ha en mobilvennlig nettside handler om at sluttbrukeren får en like god – om ikke bedre – opplevelse av nettsiden din som de ville hatt på en desktop. Ta vare på dine mobile besøkende, og du vil uten tvil merke fordelene det har for din tilstedeværelse på nett.

Hvorfor en mobilvennlig nettside er viktig

Forståelsen av hvorfor mobilvennlighet er viktig, er essensiell i en tid der mobiltrafikk dominerer nettbruken. Dine kunder er på farten og deres hovedverktøy for surfing på nettet er deres smarttelefoner.

Google og mobil først-indeksering

Google har tatt et tydelig standpunkt når det gjelder mobilvennlighet: de prioriterer nettsteder som gir brukerne en optimal opplevelse på mobil. Dette betyr at Google vil rangere mobilvennlige nettsider høyere enn de som ikke er det. I 2015 annonserte de at de vil foretrekke nettsteder som presterer godt på mobilenheter, selv om søket kommer fra en stasjonær PC.

Det er viktig for deg å vite at Google bruker mobil-først indeksering når de vurderer din nettside. Hvis du sikter mot høye rangeringer i søkemotorene, må nettstedet ditt være designet med mobilen i tankene først. En nettside som ikke er optimalisert for mobil kan føre til dårlig brukeropplevelse. Det igjen kan redusere trafikken til nettstedet ditt og påvirke synligheten din i søkeresultatene.

Med stigende mobiltrafikk er det klart at din nettilstedeværelse må være tilrettelagt for mobil for å møte dagens standarder og forventninger.

En mobilvennlig nettside på ulike skjermer og skjermstørrelser med en mann i dress midt i bildet.

Grunnleggende om responsivt webdesign

Når du bygger en nettside, er det essensielt å sørge for at den ser bra ut og fungerer på alle slags enheter, fra mobiltelefoner til store skjermer. Responsivt design handler nettopp om dette.

Definisjon av responsivt webdesign

Responsivt design er en tilnærming til webutvikling hvor målet er å skape nettsider som automatisk tilpasser seg ulike skjermstørrelser. En responsiv nettside endrer layout basert på enheten som viser den, enten det er en smarttelefon, nettbrett, laptop, eller stasjonær datamaskin. Det betyr at tekst, bilder og andre elementer skal se harmoniske ut og være brukervennlige, uansett skjermstørrelse.

Prinsippene for responsivt webdesign

Det er noen grunnleggende prinsipper som ligger til grunn for responsivt webdesign:

 • Flytende rutenett: Layouten er basert på et rutenett-system som prosentvis tilpasser seg skjermen den vises på, fremfor faste mål i piksler.
 • Media queries: CSS-teknologi som lar nettsiden bruke ulike stiler basert på enhetens egenskaper, som for eksempel bredde, høyde og oppløsning.
 • Fleksible bilder: Bilder og andre mediafiler skal kunne skalere opp eller ned, slik at de passer inn i det tildelte området uten å forringe brukeropplevelsen.
 • Tilpassbare elementer: Menyer, knapper og andre interaktive elementer må være enkle å navigere, selv på skjermer med liten berøringsflate.

Implementering av responsivt design krever forståelse og anvendelse av disse prinsippene for å sikre enhetsuavhengighet og gi en konsistent brukeropplevelse.

Utformingen av en mobilvennlig nettside

Å lage en mobilvennlig nettside handler om å sikre at ditt innhold og layout fungerer sømløst på enheter med ulike skjermstørrelser. Dette innebærer nøye tilpasninger som gir en optimal brukeropplevelse, uavhengig av om Brukeren ser på en telefon, nettbrett, eller datamaskin.

Tilpasning til skjermstørrelser

Når du tilpasser siden din til ulike skjermstørrelser, er det viktig å bruke responsivt design. Dette betyr at nettstedet automatisk justerer seg etter enhetens skjermstørrelse, uten å forvrenge innholdet eller forringe brukeropplevelsen. For eksempel:

 • Landscape vs. Portrait: Innholdet skal kunne rotere og tilpasse seg skjermen, enten det er i liggende eller stående modus.

 • Fleksibel Grid: Bruk et fleksibelt grid-system for layouten som kan utvide og krympe elementer basert på skjermens bredde.

 • Mediespørringer: Implementer mediespørringer i CSS for å tilpasse stiler til forskjellige skjermoppløsninger og enheter.

Navigasjon og menyer

Navigasjon på en mobilside må være enkel og intuitiv for at brukerne raskt skal finne det de leter etter. Konsentrer deg om følgende:

 • Menyknapp (ofte kalt en hamburgermeny) som er lett synlig og åpner en glatt, nedtrekkbar meny.

 • Forenklede Menyvalg: Ikke overfyll menyen med for mange valg. Fokuser på essensielt innhold.

 • Tommelvennlig: Plasser viktige navigasjonselementer innenfor rekkevidde av en brukers tommel for enkel betjening.

Ved å legge vekt på disse aspektene kan du forbedre brukeropplevelsen markant, noe som er avgjørende, da et stort antall brukere nå surfer på nettet via mobilenheter. For mer informasjon om beste praksiser for mobilvennlig design, kan du klikke på lenken.

Teknikker for mobilvennlig webutvikling

Når du skaper en nettside, er det essensielt å sørge for at designet fungerer godt på mobile enheter. Her vil vi gå gjennom noen spesifikke tiltak du kan ta for å oppnå dette.

HTML/CSS

For å sikre at nettsiden din er mobilvennlig, må du følge beste praksis i HTML og CSS. Det inkluderer å bruke et responsivt rammeverk som tilpasser seg forskjellige skjermstørrelser. Bruk prosentbaserte breddeverdier og media queries for å gjøre innholdet fleksibelt. Husk å sette viewport-meta-tagen slik at din side skalerer korrekt på mobil.

Viewport meta-tag:

<meta name="viewport" content="width=device-width, initial-scale=1">

Media queries-eksempel:

@media (max-width: 600px) {  .klasse {   padding: 20px;  } }

Benytt deg av fleksibel tekst og bilder som justerer seg etter skjermstørrelsen, og test nettsiden på flere enheter for å sikre konsistens.

Unngåelse av Flash

De fleste nettsider har i dag faset ut Flash, men vi minner gjerne på at det viktig å unngå Flash for å bygge en mobilvennlig nettside. Flash støttes ikke på de fleste mobile enheter, spesielt iOS-produkter. I stedet bør du bruke moderne teknologier som HTML5 og CSS3 som støttes bredt og sikrer tilgjengelighet på tvers av plattformer. Utnytt også JavaScript for interaktive elementer uten å hindre lastetiden.

 • Flash-erstatning: HTML5 for video og interaktive elementer.
 • Interaktivitet: Bruk JavaScript for å skape en dynamisk brukeropplevelse.

Fremme brukervennligheten

Når du jobber med en mobilvennlig nettside, er det avgjørende at du forbedrer brukervennligheten. Dette innebærer å optimere bildefiler og forenkle brukerinteraksjoner for å skape en jevnere og mer tiltalende opplevelse for dine brukere.

Optimalisering av bilder

Bilder er en vital del av enhver nettside, men for store bildefiler kan øke lastetiden og derfor skade brukeropplevelsen. Start med å komprimere dine bilder for raskere innlasting uten å miste kvalitet. Det er også viktig å bruke responsive bilder som automatisk tilpasser seg forskjellige skjermstørrelser.

 • Komprimering: Bruk verktøy som gjør bildefilene mindre i størrelse.
 • Responsive bilder: Sørg for at bildene ser bra ut på alle enheter.

Forenkle Interaksjoner

En brukervennlig nettside skal gi intuitive og enkle interaksjoner. Dette betyr at knappene bør være store nok til å treffes med en finger, og at navigasjonen er lett å forstå og bruke, også på små skjermer.

 • Tilgjengelige knapper: Gjør dem store og lett å maneuvrere.
 • Enkel navigasjon: Ha en tydelig og konsis menylayout.

Ved å fokusere på disse elementene vil du ikke bare forbedre den generelle brukeropplevelsen, men også styrke muligheten for at besøkende blir lengre på din nettside og utforsker mer av hva du har å tilby.

Drift av nettside i WordPress trenger ikke å være vanskelig.

Verktøy for å teste mobilvennlighet

Å sikre at nettsiden din fungerer optimalt på mobile enheter er essensielt. Riktig verktøy kan hjelpe deg med å identifisere hva som må forbedres.

Online Testverktøy

Google Search Console tilbyr et enkelt og effektivt verktøy for å teste mobilvennlighet, der du kan legge inn URL-en til nettsiden din og få en rapport om brukervennligheten på mobil. Dette verktøyet er kostnadsfritt og gir deg detaljert innsikt om eventuelle sider på nettstedet ditt som trenger forbedringer.

 1. Bruk Chrome Lighthouse: For en mer omfattende analyse kan du bruke Lighthouse i Chrome, som tester ikke bare mobilvennligheten, men også ytelse og tilgjengelighet.

 2. Tredjeparts verktøy: Det finnes også flere andre plattformer hvor du kan teste mobilvennligheten til din nettside. Mange av disse tjenestene tillater deg å se nettsiden din på en rekke forskjellige enheter for å sikre at den ser bra ut og fungerer som den skal.

 • Tast inn nettadressen: Skriv inn URL-en til siden du ønsker å teste.
 • Velg en enhetstype: Velg mellom mobil, nettbrett, desktop, eller egendefinerte oppløsninger.

Ved å bruke disse verktøyene, kan du raskt få tilbakemelding på mobilvennligheten til ditt nettsted og ta nødvendige skritt for å forbedre brukeropplevelsen for alle besøkende.

Markedsføringsfordeler med en mobilvennlig nettside

Når din nettside er mobilvennlig, åpner du døren for betydelig markedsføringspotensial og forbedrer dine sjanser for økt konvertering.

Forbedring av konverteringsrater

Å ha en mobilvennlig nettside er kritisk i dagens digitale markedsføringslandskap. Det første du bør vite er at mobilbrukere forventer rask og tilgjengelig informasjon. Når din nettside lastes raskt og ser bra ut på mobil, reduserer du sjansen for at besøkende forlater siden uten å handle – noe som direkte øker dine konverteringsrater.

Denne effektiviteten er avgjørende fordi kåre konverteringer til salg, abonnementer, kontakthenvendelser, eller andre ønskede handlinger, er hovedmålet med din online tilstedeværelse. Ved å gjøre det enkelt for kunder å navigere og handle via mobil, kapitaliserer du på impulsbeslutninger og forbedrer brukeropplevelsen.

En brukervennlig mobilside kan også gi deg en fordel i Google’s søkeresultater, ettersom søkemotoren prioriterer en mobilvennlig nettside i sin rangering. Dette betyr at din side vil være mer synlig, trekke mer trafikk, og dermed øke muligheten for konverteringer.

For å ikke være den som blir forbigått, er det viktig at du sikrer at nettsiden din er optimalisert for mobil. Til dette kan du blant annet bruke et mobilvennlig CMS som forenkler prosessen og sørger for at din nettside forblir konkurransedyktig.

Ta hensyn til disse punktene, og du ser snart hvordan en mobiloptimalisert side kan utgjøre en stor forskjell for din markedsføringsstrategi.

Mobilbruk og netthandel

Når du handler på nettet, er sannsynligheten stor for at du bruker en mobil enhet. Og hvis du driver nettbutikk er det svært viktig at den er optimalisert for mobile flater, både designmessig og ytelsesmessig.

Betydningen av en mobilvennlig nettside i netthandel

Du har kanskje opplevd det å gå inn på en nettbutikk via mobilen, og finne at siden laster sakte eller at layouten ikke passer til skjermen. Mobilvennlighet er nøkkelen til å tiltrekke seg og beholde kunder i netthandel. En mobilversjon av en nettbutikk som er optimalisert for ulike skjermstørrelser, vil ikke bare hjelpe deg å bruke siden mer effektivt, men også forbedre din totale netthandelsopplevelse.

 • Rask lasting: Sider som er optimalisert for mobil bruk laster raskt, noe som er viktig siden mobilbrukere ofte er på farten.
 • Enkel navigering: Enkelhet i design sikrer at du finner det du leter etter uten frustrasjon.
 • Tilpasset innhold: Tekst og bilder skal være klare og lett å forstå uten å måtte zoome inn og ut.

Visste du at over halvparten av kjøp på nett foregår via en mobiltelefon? En nettbutikk som ikke er mobiltilpasset, risikerer å miste potensielle kunder som vender seg mot mer brukervennlige alternativer. Dette understreker viktigheten av en responsiv design som tilpasser seg ulike enheter og skjermstørrelser.

Når du handler, se etter nettbutikker som promoterer sin mobilvennlighet, da dette ofte indikerer en bevissthet om viktigheten av en god brukeropplevelse.

Lastetider og teknisk ytelse

Når du tenker på din mobilvennlige nettside, er lastetid og teknisk ytelse avgjørende. Mobilbrukere forventer rask tilgang uten forsinkelser, og dette direkte påvirker suksessen til din nettside.

Optimalisering for raskere lastetid

For å forbedre lastetiden for din mobiltrafikk, start med å komprimere bilder og bruk moderne bildeformater som JPEG 2000 eller WebP. Caching av innhold er en annen effektiv metode; dette innebærer å lagre kopier av filer slik at de raskere kan hentes frem ved gjentatte besøk.

 • Reduser server-responstid: Et godt webhotell kan bety vesentlig forskjell. Velg en pålitelig tjeneste med god ytelse.
 • Optimaliser koden: Minify CSS, JavaScript og HTML. Fjern ressurser som blokkerer rendringen, som eksempelvis JavaScript eller CSS som ikke er kritisk for initial visning.
 • Utnytt nettleser-caching: Bestem hvor lenge nettleseren skal lagre bilder, CSS og JavaScript for å redusere lastetid ved gjentatte besøk.
 • Forbedre server-tid: Sørg for at serveren din kan håndtere trafikktopper ved å implementere skalerbare løsninger som tilbyr ressurser etter behov.

Ved å fokusere på disse områdene vil du ikke bare forbedre brukeropplevelsen, men også din synlighet i søkemotorer, da disse faktorene er med på å bestemme din SEO-rangering.

Designstrategier: mobile first

Når du prioriterer mobilvennlig design, legger du grunnlaget for en effektiv og tilgjengelig webopplevelse. Å implementere en mobile first-strategi betyr at du starter designprosessen fra den minste skjermen, noe som sikrer optimalisering for bruk på telefoner før du gradvis utvider designet til større enheter.

Tilnærmingen mobile first

Det første trinnet i en mobile first-tilnærming er å forstå hvordan brukerne engasjerer seg med innholdet ditt på mobile enheter. Dette innebærer vanligvis at man starter med det enkleste designet som er mulig, og deretter legger til flere funksjoner og innhold som passer for større skjermer. Ved å benytte denne strategien, sikrer du at din responsive nettside fungerer sømløst over et bredt spekter av enheter, noe som gir en konsistent brukervennlig opplevelse.

Med denne tilnærmingen må du fokusere på nøkkelelementer som:

 • Skalerbar og fleksibel layout
 • Prioritert innhold for mindre skjermer
 • Berøringsvennlige grensesnitt og navigasjonselementer

Det er viktig å forstå at mobilvennlig design ikke bare handler om estetikk; det handler også om hastighet og tilgjengelighet. Brukere på mobile enheter forventer raske lastetider og enkel tilgang til informasjon uten behov for å zoome eller scroll. Med dette i tankene, er det viktig å teste designet grundig på ulike enheter for å sikre at brukeropplevelsen er så intuitiv og behagelig som mulig.

Tilpassing for diverse enheter

Når du utvikler en mobilvennlig nettside, er det viktig å huske at besøkende kommer til å se siden din fra en rekke forskjellige enheter. Dette inkluderer ikke bare smarttelefoner, men også tablets, laptops og desktops, alle med ulik skjermstørrelse og bredde.

Tablet og desktop-versjoner

Å tilpasse nettsiden din for tablets og desktops krever en forståelse av ulike skjermoppløsninger og bruksmønstre. På en tablet, hvor skjermen ofte er mindre enn på desktop, men større enn en smarttelefon, er det essensielt å ha en layout som dynamisk justerer seg etter skjermstørrelsen. Eksempler på dette er flytende layouts og media queries som endrer stil basert på enhetens bredde og oppløsning.

For desktop-brukere, hvor skjermen vanligvis gir mer plass og høyere oppløsning, kan du inkludere mer detaljert innhold og mer avanserte funksjonaliteter. Selv med større skjermareal er det fortsatt viktig at innholdet er lettleselig og navigasjonen intuitiv. Dette sikrer at din nettside opprettholder en profesjonell standard på tvers av alle plattformer.