SEO: Alt du trenger å vite for å rangere høyt på Google

Av

Innholder affiliate-lenker

Søkemotoroptimalisering, også kjent som SEO, er en viktig del av digital markedsføring. Det er en prosess for å øke kvaliteten og kvantiteten av trafikken til nettstedet ditt gjennom organiske søkemotorresultater. Dette kan oppnås ved å optimalisere innholdet og strukturen på nettstedet ditt for å gjøre det mer attraktivt for søkemotorer og brukere.

SEO er en stadig skiftende praksis, da søkemotoralgoritmer stadig endres og oppdateres. Derfor er det viktig å holde seg oppdatert på de nyeste trendene og beste praksisene for å sikre at nettstedet ditt rangerer høyt i søkemotorresultatene. Det er også viktig å huske at SEO ikke er en enkeltstående oppgave, men en kontinuerlig prosess som krever regelmessig vedlikehold og optimalisering.

I dagens digitale verden er SEO en viktig del av markedsføringen for ethvert nettsted eller bedrift. Ved å bruke de riktige teknikkene og strategiene kan du øke synligheten og trafikken til nettstedet ditt, og dermed øke sjansene for å konvertere besøkende til kunder.

Forståelse av SEO

Hva er SEO?

SEO står for søkemotoroptimalisering og er en teknikk som brukes for å forbedre synligheten og rangeringen av en nettside i søkemotorer som Google. Dette gjøres ved å optimalisere innholdet på nettsiden for å tilfredsstille søkemotorens algoritmer og kriterier.

Det finnes to hovedtyper av SEO: on-page SEO og off-page SEO. On-page SEO handler om å optimalisere innholdet på nettsiden, mens off-page SEO handler om å bygge kvalitetslenker til nettsiden fra eksterne kilder.

Hvorfor er SEO viktig?

SEO er en viktig del av digital markedsføring og kan hjelpe bedrifter med å øke synligheten og trafikken til nettsiden. Ved å optimalisere nettsiden for søkemotorer, kan bedrifter øke sjansene for at potensielle kunder finner nettsiden når de søker etter produkter eller tjenester som bedriften tilbyr.

En høyere rangering i søkemotorer kan også øke troverdigheten og tilliten til bedriften blant potensielle kunder. En nettside som vises på toppen av søkeresultatene, kan gi inntrykk av å være mer pålitelig og profesjonell enn en nettside som ligger langt nede på listen.

I tillegg kan SEO bidra til å redusere kostnadene for markedsføring. En nettside som er optimalisert for søkemotorer, kan tiltrekke seg organisk trafikk fra søkemotorer uten å måtte betale for annonsering.

For å oppsummere, SEO er en viktig teknikk som kan hjelpe bedrifter med å øke synligheten, trafikken og tilliten til nettsiden. Ved å optimalisere innholdet på nettsiden og bygge kvalitetslenker fra eksterne kilder, kan bedrifter øke sjansene for å bli funnet av potensielle kunder når de søker etter produkter eller tjenester som bedriften tilbyr.

Grunnleggende om SEO

Søkemotoroptimalisering (SEO) er en samling teknikker og strategier som brukes for å øke synligheten og rangeringen til en nettside i søkeresultatene til søkemotorer som Google. Dette kan hjelpe bedrifter med å tiltrekke seg mer organisk trafikk og potensielle kunder til nettstedet sitt. Her er noen grunnleggende elementer i SEO som du bør være klar over:

Nøkkelordsundersøkning

Nøkkelordsundersøkning er en viktig del av SEO. Det hjelper deg med å identifisere de ordene og frasene som folk bruker når de søker etter noe som er relevant for bedriften din. Du kan bruke verktøy som Google Keyword Planner, Ahrefs, SEMrush og Moz Keyword Explorer for å finne relevante søkeord.

Når du har funnet de riktige søkeordene, bør du inkludere dem i tittelen, meta-beskrivelse, overskrifter og innhold på nettstedet ditt. En tommelfinger-regel er at nøkkelordet eller nøkkelordsfrasen er 1-3% av innholdet. Variasjoner av ordet eller frasen er også viktige, da språkflytet er viktig – husk at det primære her er å engasjere en riktig leser.

SEO-vennlig innhold

Innholdet på nettstedet ditt bør være SEO-vennlig. Det betyr at det bør være godt skrevet, relevant og unikt. Du bør også inkludere søkeordene dine i innholdet ditt på en naturlig måte. Det er viktig å unngå å skrive innhold som er for kort eller for langt. Du bør også inkludere bilder og videoer på nettstedet ditt for å gjøre det mer engasjerende for besøkende.

Linkbygging

Linkbygging er en annen del av SEO. Det handler om å få andre nettsteder til å linke til nettstedet ditt. Dette kan hjelpe deg med å øke autoriteten til nettstedet ditt og forbedre rangeringen din i søkeresultatene. Du kan bruke verktøy som Ahrefs, SEMrush og Moz for å finne relevante nettsteder som du kan bygge lenker fra. Du kan også delta i blogger og forumdiskusjoner for å få lenker til nettstedet ditt. Det er viktig å huske på at linkbygging bør være en naturlig prosess og ikke noe som gjøres kunstig.

Teknisk SEO

Teknisk SEO handler om å optimalisere nettsiden din for søkemotorer ved å forbedre tekniske aspekter som påvirker rangeringen din. Her er noen viktige underkategorier under teknisk SEO.

Nettstedets hastighet

Nettstedets hastighet er en viktig faktor for søkemotorer og brukere. En treg nettside kan føre til høy avvisningsrate og dermed lavere rangering. Du kan forbedre nettstedets hastighet ved å:

 • Bruke et rask webhotell.
 • Komprimere bilder og videoer.
 • Bruke en CDN (Content Delivery Network) – primært for bilder og videoer.
 • Redusere antall HTTP-forespørsler.
 • Bruke hurtigbuffer og mellomlagring.

Mobiloptimalisering

Mobiloptimalisering er avgjørende fordi flere brukere nå bruker mobiltelefoner til å surfe på internett. En mobiloptimalisert nettside gir en bedre brukeropplevelse og dermed høyere rangering. Du kan optimalisere nettsiden din for mobil ved å:

 • Bruke responsiv design.
 • Bruke store skriftstørrelser.
 • Bruke store knapper og enkel navigasjon.
 • Redusere antall pop-ups.

XML-sitemap

En XML-sitemap er en fil som inneholder en liste over alle sidene på nettstedet ditt som du vil at søkemotorer skal indeksere. Det hjelper søkemotorer med å finne og indeksere alle sider på nettstedet ditt. Du kan lage en XML-sitemap ved å bruke en sitemap-generator eller ved å lage en manuelt. Sørg for å sende sitemapen din til Google Search Console og Bing Webmaster Tools for å sikre at søkemotorene finner alle sidene dine.

Det er viktig å huske på at Teknisk SEO ikke er den eneste faktoren som påvirker rangeringen din. Det er også viktig å fokusere på innhold, brukeropplevelse og lenkebygging for å forbedre SEO-rangeringen din.

Lokal SEO

Lokal SEO handler om å optimalisere nettsiden din for å øke synligheten i lokale søk. Det er spesielt viktig for små bedrifter som ønsker å tiltrekke seg kunder i sitt område. Her er noen viktige faktorer å vurdere når du jobber med lokal SEO.

Google min Bedrift

En av de viktigste tingene du kan gjøre for lokal SEO er å registrere bedriften din på Google Min Bedrift. Dette vil hjelpe deg med å vises i lokale søk og gi kundene dine viktig informasjon som åpningstider, adresse og telefonnummer. Sørg for å fylle ut profilen din fullstendig og legge til bilder av bedriften din.

Lokale anmeldelser

Anmeldelser fra kunder er en viktig faktor for lokal SEO. Positive anmeldelser kan hjelpe deg med å rangere høyere i lokale søk og tiltrekke deg flere kunder. Oppfordre kundene dine til å legge igjen en anmeldelse på Google Min Bedrift, Facebook eller andre relevante plattformer. Sørg også for å svare på anmeldelser, spesielt de negative, på en profesjonell måte.

Lokale nøkkelord

Når du optimaliserer nettsiden din for lokal SEO, er det viktig å inkludere relevante lokale nøkkelord. Dette vil hjelpe søkemotorene å forstå hva bedriften din handler om og hvor den befinner seg. Inkluder nøkkelord som navnet på byen eller nabolaget ditt, og tenk på hva kundene dine ville søkt etter når de prøver å finne en bedrift som din.

Å optimalisere nettsiden din for lokal SEO kan hjelpe deg med å tiltrekke deg flere kunder og øke synligheten din i lokale søk. Ved å registrere bedriften din på Google Min Bedrift, oppmuntre kunder til å legge igjen anmeldelser og inkludere relevante lokale nøkkelord på nettsiden din, kan du øke sjansene for å rangere høyt i lokale søk.

Internasjonal SEO

Internasjonal SEO er en prosess for å optimalisere nettsiden din for brukere i flere land eller språk. Det er avgjørende hvis du vil nå et internasjonalt publikum gjennom organisk søk. Men å lage en internasjonal SEO-strategi kan være skremmende, selv for profesjonelle SEO-eksperter, da det er en omfattende oppgave.

Språktaggen hreflang

Hreflang-taggen er en viktig del av enhver internasjonal SEO-strategi. Den forteller søkemotorene hvilke versjoner av nettsiden din som skal vises for brukere i forskjellige land eller språk. Hreflang-taggen hjelper søkemotorene med å forstå hvilken versjon av nettsiden din som skal vises til brukere i forskjellige land eller språk, og hjelper deg med å unngå duplisert innhold.

For å implementere hreflang-taggen på nettsiden din, må du først bestemme hvilke versjoner av nettsiden din som skal vises for brukere i forskjellige land eller språk. Deretter må du legge til hreflang-taggen i HTML-koden på hver side av nettsiden din.

Internasjonal nøkkelordsundersøkning

Internasjonal nøkkelordsundersøkning er en viktig del av enhver internasjonal SEO-strategi. Det hjelper deg med å finne de riktige nøkkelordene å målrette mot når du optimaliserer nettsiden din for brukere i forskjellige land eller språk.

For å utføre internasjonal nøkkelord forskning, må du først identifisere hvilke land eller språk du vil målrette mot. Deretter kan du bruke verktøy som Google Keyword Planner eller Ahrefs for å finne relevante søkeord og søkevolum for hvert land eller språk.

Når du har funnet de riktige nøkkelordene, må du inkludere dem på nettsiden din på en naturlig måte. Dette kan inkludere å inkludere dem i sidetitler, meta-beskrivelser, overskrifter og innhold på nettsiden din.

For å oppsummere, er internasjonal SEO en viktig del av enhver SEO-strategi hvis du vil nå et internasjonalt publikum gjennom organisk søk. Implementering av hreflang-taggen og utføring av internasjonal nøkkelord forskning er to viktige trinn for å optimalisere nettsiden din for brukere i forskjellige land eller språk.

SEO analyse og rapportering

Å analysere og rapportere om SEO er en viktig del av å optimalisere nettstedet ditt for søkemotorer. Det gir deg verdifull innsikt i hvordan nettstedet ditt fungerer, og hva du kan gjøre for å forbedre det. I denne delen vil vi se på to viktige verktøy for SEO-analyse og rapportering: Google Analytics og SEO-audit.

Statistikk og trafikkanalyse

Google Analytics er et gratis verktøy fra Google som gir deg innsikt i trafikken til nettstedet ditt. Det gir deg informasjon om hvor besøkende kommer fra, hva de gjør på nettstedet, og hvor lenge de blir. Dette er viktig informasjon for å forstå hvordan nettstedet ditt fungerer, og hva du kan gjøre for å forbedre det.

Vårt favorittverktøy for statistikk og trafikkanalyse er Fathom Analytics, som er mer brukervennlig, og sørger for en mer GDPR-vennlig approach til hvordand e følger brukerne.

Noen av de viktigste rapportene du kan se i Google Analytics inkluderer:

 • Trafikkrapporter: Disse rapportene gir deg informasjon om hvor besøkende kommer fra, inkludert organisk søk, betalt søk, sosiale medier og henvisninger fra andre nettsteder.
 • Sidevisningsrapporter: Disse rapportene gir deg informasjon om hvilke sider som er mest populære på nettstedet ditt, og hvor lenge besøkende blir på hver side.
 • Konverteringsrapporter: Disse rapportene gir deg informasjon om hvor mange besøkende som fullfører en ønsket handling på nettstedet ditt, for eksempel å kjøpe et produkt eller abonnere på en e-postliste.

SEO audit

En SEO-audit er en grundig gjennomgang av nettstedet ditt for å identifisere tekniske og innholdsmessige problemer som kan påvirke rangeringen din i søkemotorer. Det er en viktig del av SEO-analyse og rapportering, og kan hjelpe deg med å identifisere områder der nettstedet ditt kan forbedres.

Noen av de viktigste tingene du bør se etter i en SEO-audit inkluderer:

 • Søkeordsanalyse: Dette innebærer å identifisere de riktige søkeordene å målrette mot på nettstedet ditt.
 • Teknisk SEO: Dette inkluderer å sørge for at nettstedet ditt er optimalisert for søkemotorer, inkludert å sørge for at sidene laster raskt og at nettstedet ditt er mobilvennlig.
 • Innholdsoptimalisering: Dette innebærer å sørge for at innholdet ditt er optimalisert for søkemotorer, inkludert å bruke riktige søkeord og metatagger.

Å gjennomføre en grundig SEO-audit kan ta tid og krefter, men det kan være en verdifull investering for å forbedre rangeringen din i søkemotorer og øke trafikken til nettstedet ditt.

Ofte stilte spørsmål

Hvordan kan jeg optimalisere nettsiden min for søkemotorer?

For å optimalisere nettsiden din for søkemotorer, bør du først og fremst fokusere på å lage kvalitetsinnhold som er relevant for målgruppen din. Bruk relevante søkeord og meta-beskrivelser på sidene dine, og sørg for at nettstedet ditt har en god navigasjonsstruktur og rask lastingstid. Det er også viktig å ha en mobilvennlig nettside og å bygge kvalitetslenker fra andre relevante nettsteder.

Hva er noen vanlige SEO-verktøy?

Det finnes mange SEO-verktøy tilgjengelig på markedet i dag. Noen av de mest populære inkluderer Google Analytics, SEMrush, Ahrefs, Moz og Yoast SEO. Disse verktøyene kan hjelpe deg med alt fra søkeordsforskning og konkurranseanalyse til å spore rangeringer og overvåke trafikk.

Hvordan kan jeg lære mer om SEO?

Det finnes mange ressurser tilgjengelig for å lære mer om SEO. Du kan lese blogger, se videoer, delta i webinarer og ta online-kurs. Noen av de mest anerkjente kildene inkluderer Moz, Ahrefs, SEMrush og Google selv.

Hva er noen vanlige SEO-feil og hvordan kan jeg unngå dem?

Noen vanlige SEO-feil inkluderer å bruke duplisert innhold, over-optimalisering av søkeord, bruk av dårlige lenker og ignorering av mobilvennlighet. For å unngå disse feilene bør du fokusere på å produsere unikt og relevant innhold, bruke søkeord naturlig og bygge kvalitetslenker fra andre relevante nettsteder.

Hvordan kan jeg få bedre synlighet på Google?

For å få bedre synlighet på Google bør du først og fremst fokusere på å lage kvalitetsinnhold som er relevant for målgruppen din. Bruk relevante søkeord og meta-beskrivelser på sidene dine, og sørg for at nettstedet ditt har en god navigasjonsstruktur og rask lastingstid. Det er også viktig å ha en mobilvennlig nettside og å bygge kvalitetslenker fra andre relevante nettsteder.

Hva er noen vanlige SEO-trender i dag?

Noen av de vanligste SEO-trendene i dag inkluderer fokus på brukeropplevelse, stemmesøk, lokalt søk, kunstig intelligens og maskinlæring. Det er også en økende trend med å fokusere på bærekraftig SEO og å bygge en mer langsiktig SEO-strategi.

Kan Gothlin Media hjelpe deg til bedre SEO på nettsiden din?

Ja, det kan vi! Å utvikle SEO-vennlige nettsider er en av grunnbolkene i vår virksomhet. Koden i våre nettsider tar hensyn til den tekniske aspekten av on-page SEO, og i tillegg kan vi bistå med å kategorisere og finne nøkkelord, og skrive SEO-vennlige tekster.

Pin It on Pinterest

Liker du artikkelen?

Del den gjerne med ditt nettverk!